ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΥΡΗΣΜΑΤΑ




Τα «Γυρίσματα» επισκέπτονται την Καστοριά. Η νύμφη της Δυτικής Μακεδονίας και αναμφισβήτητα η ομορφότερη πόλη της βορειοδυτικής Ελλάδος.

Είναι χτισμένη πάνω σε ένα κομμάτι γης, που κυριολεκτικά εισβάλλει στα νερά της Ορεστιάδας.

Εβδομήντα τέσσερις βυζαντινοί ναοί, είτε στους δρόμους της πόλης, είτε στις όχθες της Ορεστιάδας, προσθέτουν μία ξεχωριστή πινελιά στο αρχιτεκτονικό μωσαϊκό της Καστοριάς. Ο πιο φημισμένος, η Παναγία η Μαυριώτισσα.

Οι κάτοικοι της μας λένε, ότι η λίμνη της Καστοριάς αποτελεί πηγή φυσικού πλούτου, κινητήριος δύναμης της τοπικής οικονομίας και θέλγητρο για χιλιάδες τουρίστες.

Είναι συνολικής έκτασης 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο φυσικού κάλλους.

Στη λίμνη μπορεί να βγει κάποιος για ψάρεμα με τη βάρκα του, η να κάνει με αθλητικά σωματεία ιστιοπλοΐα, κωπηλασία, κανόε καγιάκ.

Αν και ενταγμένη στο δίκτυο Νατούρα 2000, απειλείται σήμερα από την αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα κυρίως, στην ποιότητα των υδάτων της.

Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος της επιτροπής για τη Λίμνη, γίνεται εισροή φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων από τις καλλιέργειες στη λεκάνη απορροής.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η εικόνα της λίμνης παρουσιάζεται σαφώς βελτιωμένη, καθώς το 1990 η πόλη της Καστοριάς απέκτησε σύστημα βιολογικού καθαρισμού.

Ωστόσο, η χρήση φυτοφαρμάκων στις παραλίμνιες καλλιέργειες απειλεί και τον έμβιο πληθυσμό, που ζει και αναπτύσσεται σε αυτή.

Μαθαίνουμε ότι ο άρρηκτος δεσμός της Καστοριάς με τη γουνοποιία, έχει τις ρίζες του στην βυζαντινή περίοδο. Οι Καστοριανοί γουναράδες, έχουν μάθει την τέχνη στην Κωνσταντινούπολη.

Αδιάψευστοι μάρτυρες πλούτου και δύναμης της τότε μεγαλοαστικής τάξης, τα Καστοριανά αρχοντικά στην περιοχή Ντολτσό, αποπνέουν το μεγαλείο ακόμα και σήμερα.

Τα Καστοριανά αρχοντικά χτίστηκαν μεταξύ 18ου και 19ου αιώνα, εποχή που η πόλη γνώρισε μεγάλη οικονομική ακμή λόγω των εμπορικών σχέσεων που είχε αναπτύξει με την Ευρώπη.

Βρισκόμαστε επτά χιλιόμετρα πριν την είσοδο της πόλης, στο χωριό Δισπηλιό, όπου εκεί ανακαλύφθηκε ένας προϊστορικός λιμναίος οικισμός.

Ένα σημαντικό τμήμα του λιμναίου οικισμού, ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932, μια χρονιά ξηρασίας, οπότε και η στάθμη της λίμνης Ορεστιάδας είχε κατέβει αισθητά.

Οι συστηματικές ανασκαφές στην περιοχή ξεκίνησαν το 1992 και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Φτάνουμε στο σπήλαιο της Καστοριάς. Σύμφωνα με την καστοριανή παράδοση, η σπηλιά του δράκου, έκρυβε στις στοές του μεγάλες ποσότητες χρυσού, τις οποίες φύλαγε νύχτα μέρα, ένας τρομερός δράκος.

Η συνολική διαδρομή στη σπηλιά του δράκου έχει μήκος 300 μέτρα. Ο επισκέπτης, διασχίζοντάς την θα συναντήσει 6 λίμνες και θα αντικρίσει σπάνιους σχηματισμούς σταλακτιτών και σταλαγμιτών.

Η συστηματική εξερεύνησή του σπηλαίου ξεκίνησε το 1954. Το σπήλαιο παραμένει ενεργό ακόμη και σήμερα.

ΒΙΝΤΕΟ 1

ΒΙΝΤΕΟ 2

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ